Головна » 2009 » Червень » 23 » Наймогутніші річки світу
Наймогутніші річки світу
13:17

На нашій планеті існує велика кількість поверхневих водоймищ. До таких водоймищ відносяться і річки, які допомагають людині перевозити вантажі, подорожувати, забезпечують нас прісною водою. Правда, річки приносять не тільки благо, але можуть і збунтуватися, знищуючи все на своєму шляху. Чим річка більша, тим вона корисніша для людини, і тим вона небезпечніша. Приборкати річку нелегко, а її використання можна порівняти з катанням на мустангу. Давайте подивимося, які річки вважаються найбільш могутніми.

10. Ріка Меконг

Наймогутніші річки світу


Ця річка протікає через такі країни, як Бірма, Таїланд, Юньнань (провінція Китаю), Лаос, В'єтнам і Камбоджу. Меконг є однією з найбільш довгих річок у світі, знаходячись по цьому показнику на 11 місці у світі і на 7 - в Азії. Довжина цієї річки вражає - 4350 кілометрів.

Через постійні сезонні зміни, різних форм рельєфу, що зустрічаються у Меконгу на шляху, навігація по цій річці дуже складна. Майже щороку річка виходить з берегів, приводячи до повеней і загибелі людей. Не дивлячись ні на що, жителі Азії дуже поважають цю річку, оскільки зобов'язані їй хорошими урожаями і просунутою системою навігації (хоча і дуже складною).


9. Лена



Річка Лена протікає по Східному Сибіру, і знаходиться в десятці найдовших річок світу на десятому місці (відмічу, що критерій нашого рейтингу - потужність річки, а не довжина, тому показники місць можуть відрізнятися, це не помилка). Довжина Лени складає приблизно 4 399 кілометрів, впадає вона в Море Лаптєвих. Ця річка відома своєю стрімкою течією, особливо влітку і весною, коли вода прогрівається. Весною 2007 року Олена затопила більше 1000 будинків, повені торкнулося близько 12 міст.


8. Парана

Наймогутніші річки світу


Це річка в Південній Америці, яка знаходиться на 14 місці в списку найдовших річок світу. Велика частина русла розташована в Бразилії, але Парана протікає і через інші країни, зокрема, через Аргентину і Парагвай. Довжина її складає 4 тисячі кілометрів, і на своєму шляху Парана зливається ще з трьома річками, вельми немаленькими.

Ця річка відома своїм бурхливим характером. Зокрема, вона постійно заподіює якісь проблеми жителям прибережних зон, із завидною регулярністю затопляючи все і вся. Парана підмиває береги, руйнує будови, вимушуючи людей шукати інші місця для життя. Вітри Ель-Ніньо є однією з причин такої поведінки Парани.


7. Енісей



Ця річка є найбільшою з тих, що впадають в Північний Льодовитий океан. Це п'ята по довжині річка у світі, з довжиною русла 4092 кілометри. Єнісей тече з Монголії прямо в центр Сибіру, а звідти - в Північний Льодовитий океан. Верхня течія річки є частою проблемою для місцевих жителів - то затопить, то розіб'є щось.


6. Міссісіпі

Наймогутніші річки світу


Ця річка є другою за величиною в США. Довжина цієї річки складає 2050 кілометрів, русло починається в Міннесоті, і закінчується у Мексиканській затоці, куди впадає річка. Люди, що живуть біля води цієї річки, і люблять її, і бояться - вона добре відома своєю бурхливою вдачею. Річку намагаються приборкати з самого початку створення США, і навіть раніше. Проте ні греблі, ні випрямлення русла особливо не допомагають, і річка продовжує лякати своєю непостійністю.


5. Брахмапутра



Ця річка знаходиться в Бангладеші, починаючи свій шлях з південно-східної частини Тибету, протікаючи через Гімалаї, і потрапляючи в кінці-кінців в Бангладеш. Довжина цієї річки - майже три тисячі кілометрів, використовують її в основному, для перевезення вантажів і для іригаційних потреб.

В той час, як велика частина річки цілком зручна для навігації, невеликі частини русла є не тільки непрохідними, але ще і небезпечними для мешканців прибережних зон. Особливо небезпечна річка під час весняного танення снігів в Гімалаях. В цей час і починаються потопи, руйнування і катастрофи. На цій річці дуже часто спостерігаються складні течії, іноді хвилі йдуть вгору по річці, утворюючи загрозу для судів.


4. Янцзи



Це найбільш довга річка не тільки в Китаї, але і у всій Євразії. За довжиною (5800 кілометрів) вона займає третє місце у світі, ну а за значущістю і потужності - четверте. Ця річка часто руйнує всі греблі і інші споруди, оскільки досить часто виходить з берегів. Звичайно ж, річку приборкують, але поки що ефективність подібних споруд мінімальна, хоча вчені і підтверджують поступове зниження числа повеней.

Дослідники заявляють про три різні типи повеней, характерних для даної річки. Деякі сезони і роки набагато небезпечніші за інші. Іноді річка декілька місяців поводиться дуже мирно, раптово, за пару днів проявляючи всю свою потужність.


3. Оріноко



Ця річка є однією з найбільш довгих річок у Південній Америці. Її загальна довжина складає 2410 кілометрів, і протікає вона по території Колумбії, Венесуели, беручи початок на кордоні з Бразилією. Після того, як річка потрапляє на рівний рельєф, її течія сповільнюється і поступово Оріноко заспокоюється. Проте деякі ділянки русла річки відмічені в навігаційних локаціях як надзвичайно небезпечні.

В кінці шляху річка віддає свої води Атлантичному Океану. Води річки використовуються для іригації і для транспортування вантажів.


2. Конго (Заїр)



Ця річка відома всім під двома назвами - Конго або Заїр. Ця річка є другою по довжині у Африці, і однією з найбільш могутніх - у світі. Дуже часті виходи річки з берегів, повені, які замінялися періодами тихої безтурботності. Потім може бути знову тиждень катастроф, а потім місяць спокою. Судна, звичайно ж, ходять по річці, але матроси бояться зробити зайвий рух.

1. Амазонка



Ця річка найбільш відома у всьому світі - вона надзвичайно могутня, сильна, швидка. Довгий час вважалося, що Ніл є найдовшою річкою у світі. Після проведення аерокосмічних досліджень виявилось, що саме Амазонка, з її 6992,06 кілометрами, є найдовшою. Амазонка, якщо можна так виразитися, є "королевою" всіх річок, будучи в деяких ділянках русла морем в мініатюрі.

Її русло настільки широке, що ніде не перетинається мостами - Амазонку можна перетнути тільки на поромі або іншому судні. Глибина річки в деяких місцях складає близько 50 метрів, так що перш ніж плавати в її водах, подумайте.
Категорія: Повсякденне | Переглядів: 4065 | Додав: Vlad-step))) | Теги: Наймогутніші річки світу | Рейтинг: 3.5/2 |
|||


Всього коментарів: 0
avatar